Blueberry Muffin - First Grow

Is there any environmental issues that u are aware of Ang…? Roots seem a little small to me for 26 days ? That could explain the slow growth and yellowing…

Hey @Jamminbear, not that I’m aware of. I cleaned and calibrated the pH probe about 4-5 days ago.

Grobo team says my pH is 6.0-6.2 range. My nutrition bottle #5 hasn’t dispensed anything but they said that’s fine. I’m planning to do a pH and EC reading soon on my next Drain/Fill.

Temp around 71-78 degrees F
Humidity around 42%-54%
Water temp around 68-70 F
Using distilled water but will be using a different brand on the next Drain/Fill
Added Hydroguard and have an extra air pump running

3 Likes

Yeah everything looks good!! Good job in your environment ! She is going to pick up soon! :love_you_gesture:t2::clap:t3:

1 Like

haha thank you!

Looks good. Chop off those bottom ones now and good job!

1 Like

@ToddYYC thanks!

Should I remove all the leaves below the red line? My next Drain/Fill is in 2 days, should I wait until the water change?

Front and back photos:


3 Likes

Yeah all those ones are fine

1 Like

:ok_hand: :+1:

1 Like

I trimmed the brown leaves and did an early Drain/Fill. I noticed the Nute bottle #5 spilled a little after the Fill, not sure if I accidentally did that.

pH: 6.0-6.1
EC: 700 (no idea what this means, can anyone tell me?)
Water temp: 69 F
Temp: 74 F
Humdity: 46%

2 Likes

Your measuring PPM500 in that image, not EC. To get to EC, click the “unit” button until you see the screen show “EC” where it currently shows “PPM500”. Also, your pump for bottle number five appears to have it’s lines reversed and is actually pumping reservoir water into your bottle 5 instead of pumping the contents of bottle 5 into the reservoir. @VermontGrobo had the same issue. Open a support ticket immediately. This could very well be causing the issues your plant is experiencing.

2 Likes

Thank you @SWSVIC. Submitted a ticket to check on pump/bottle #5.

EC reading: 1.2 - it looks like this is in the ideal range :+1:

1 Like

You may want to put a ticket in and have @Stephen test pump #5. I had an issue where pump #4 was pumping water from my reservoir into the nutrient bottle. If the liquid in #5 doesn’t go down when Stephen does the test your pump is pumping in the wrong direction. The fix is easy. I wrote up a summary of what I did to fix it in the support forum.

3 Likes

Thanks @VermontGrobo. I have a call scheduled for tomorrow to take a look at the pump.

Okay wow, great catch @SWSVIC!! Didn’t even know this was a possible issue

2 Likes

I had the same issue earlier this month with pump #4.

1 Like

If I didn’t have a grow going on right now I’d put together a step-by-step guide on how I was able to fix the problem. The only way I was able to confirm that my pump was going in the wrong direction was because I had added Recharge to my water during the water change, there was Recharge particulate floating around in nutrient bottle #4.

All you have to do is carefully pull the hose that goes from the pump to the reservoir out of the bracket in the reservoir and take the end that was in the nutrient bottle and feed it through the hole in the bracket. For me the hose end that had been in the reservoir was just barely long enough to reach the bottom of the nutrient bottle. I made a suggestion to @Stephen to add an extra 1/2 to 3/4 inches to the end of the hoses that are in the reservoir just in case this happens in the future to make sure there is enough hose to reach the bottom of the bottle if the ends need to be swapped.

If the hose from the reservoir isn’t long enough to reach the bottom of the nutrient bottle then the reservoir will need to be taken out so the pumps can be reached.

3 Likes

Have a call tomorrow to test the pump and confirm if it’s going the wrong way. Curious to see if this is indeed an issue. I’m noticing brown spots on new plant leaves. This could be the reason for the browning and the slow growth. I’ll keep you guys posted!

I would say that the chances are high that that is the issue. Especially since you noticed bottle #5 overflowing.

1 Like

It is very likely the issue, when using RO or Distilled water, bottle 5 is absolutely essential in allowing your plant to absorb nutrients.

1 Like

Hey folks! So there was an issue with the pump dispensing reservoir water into Nute bottle #5. Danielle was extremely helpful in fixing the issue.

After the switch I noticed the tube for pump/bottle #5 being a bit shorter than the rest of the tubes. I’m wondering if I can replace the tube with a longer one so it can reach the bottom of the Nute bottle. Screenshot of the tubes I had to switch below.

I’m hopeful my plant will bounce back from this. Thanks for your help guys!

PS, I had a huge scare today. I almost dropped my plant on the floor :joy:.


3 Likes